Noppes en HWM gaan samenwerken

Het Werkend Missieteam van Aaf Beers-Schilder uit de gemeente Edam-Volendam en de met diverse regionale vestigingen actieve Noppes Kringloopwinkels bundelen de krachten. Sinds deze week werken beide partijen nauw samen, om gebruikte kleding een goede bestemming te geven.

Noppes-directeur Willem Staphorsius: “Tweedehands kleding die langer dan beoogd in onze kingloopwinkels ligt, is ondanks dat van prima kwaliteit. Alles wat te lang bleef liggen, werd tot voor kort weggegooid. Superzonde. Door de nieuwe samenwerking met het Missieteam, gaan deze goederen vanaf nu voortaan mee met de transporten van het Missieteam, zodat ze toch nog een goede besteding krijgen.” Aaf Beers: “Hier zijn wij heel blij mee, want het leed in Nederland is even hoog als in andere landen. Zo ging vorige week al de eerste vrachtauto met Noppes-kleding naar het Missiehuis aan het Slobbeland.”

Berg aan ervaring
Het inmiddels 47 jaar actieve Werkend Missieteam van Aaf Beers zet zich met vereende krachten in voor circa vijftien hulptransporten op jaarbasis, richting landen als Polen, Suriname, Congo, Oekraïne en Roemenië. Afgelopen week ging een container met voedsel, schoenen, kleding, meubels, speelgoed en dekens naar een kindertehuis in Oekraïne. Mede door de economische crisis ontvangt het Missiehuis aanzienlijk minder goederen, terwijl de hulpvraag juist toeneemt. De kersverse samenwerking met Noppes Kringloopwinkels komt daarom als geroepen.

De nu veertien jaar actieve en sinds 2009 als zelfstandige stichting met ANBI-status opererende Noppes Kringloopwinkels zien veel voordelen in de samenwerking met het Missiehuis. “Wij hebben vijf kringloopwinkels in een groot verspreidingsgebied”, vertelt directeur Staphorsius. De vaak van prima kwaliteit zijnde onverkochte spullen kan het Missieteam goed gebruiken. Zo ontstaat in onze winkels weer ruimte, om het aanbod te verversen.” Naast kleding gaan onder meer ook knuffels, trapnaaimachines, hoogslapers, rollators en zelfs trouwjurken vanaf Noppes naar het Missiehuis. Als het genoemde samenwerkende partijen ligt, gaat daar alleen maar meer bij komen.

Gemeente blij met samenwerking

De gemeente Edam-Volendam is bij monde van wethouder Dorus Luyckx verheugd over de samenwerking die tussen het Werkend Missieteam en Noppes tot stand gekomen is. “Het hergebruik van goederen is van harte toe te juichen. Enerzijds omdat daarmee mensen, zowel in onze eigen omgeving als in de derde wereld, daarmee gelukkig kunnen worden gemaakt. En anderzijds omdat hiermee ons milieu wordt gespaard doordat hergebruik voorkomt dat goederen onnodig in onze afvalstromen terechtkomen.